Bugünkü yazımızda siz ya da çocuğunuza uygulanacak tedaviler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Tedavi planlamasının fayda ve risklerini öğrenmek sizin tedavi sonunda memnun olmanızı sağlayacaktır.

Ortodontik tedaviler çekimli ve çekimsiz olarak 2 gruba ayrılır.

a-Çekimsiz: Ortodontik sorununuzun giderilmesi için planlanan tedavi aşağıda kısaca özetlenmiştir.

b-Çekimli:  Çenelerinizde dişlerinizin düzgünce sıralanabilmesi için yeterli yer bulunmamakta. Yer darlığı sorununun giderilmesi veya kamuflaj aracıyla çekimle ortodontik tedavi yapılması gerekmektedir. Çekimli ortodontik tedavi hekiminizin tıbbi açıdan uygun gördüğü dişlerin çekilmesiyle yapılan tedavidir bu nedenle alt/üst çenenin sağ/sol bölgesinden olmak üzere toplam bir/iki/üç/dört adet küçükazı/büyükazı/yan kesici dişinin çekimi planlanmaktadır.

Diş çekimi ile elde edilen boşluklar, diş dizisinde bulunan dişlerin yerlerine alınmasıyla doldurulacaktır. Ortodontik tedaviniz aktif ve pasif dönem olmak üzere 2 dönemden oluşur ve hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi süresi değişebilir. Tedavi süresince karşılaşılabilecek bazı sorunlar aşağıda sıralanmıştır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için tedavi kurallarına uyulması, randevulara düzenli olarak gelinmesi (aktif tedavi süresinde 4-6 haftada 1, pasif tedavi döneminde 6-12 ayda 1) ve hekiminizle işbirliği içerisinde olunması önemlidir.

Randevuların takibi klinik ve hasta tarafından yapılır. Randevular 4-6 haftada 1 verilir.

Tedavi aracıyla dişlerin üzerine tutucu braket yapıştırılacak ve bunların içerisinden teller geçirilecektir. Gerekli olunduğunda çene kemiğine yerleştirilen destek amaçlı vidalar, çeneyi genişleten vidalı aygıtlar, metal yaylar, lastik zincirler kullanılabilmektedir. Kimi zaman da hasta tarafından takılıp çıkarılması gereken ağız dışı aygıtların (enselik, yüz maskesi vb), ağız içi-dışı lastik halkaların kullanılması gerekebilir. Tedaviniz sırasında hekiminiz uygun gördüğü bazı aygıtları  üst/alt çenenize veya ağız dışına yerleştirebilir. Bunların kullanımlarıyla ilgili talimatlara aynen uyulması gerekmektedir.

Ortodontik tedavisi sırasında hastalar bazı olumsuzluklar yaşayabilir. Dişlerdeki metal ve lastik aygıtlar geçici olarak yemek yeme, konuşma ve yutkunma güçlüğü yaratabilir. Dudak dil yaralanmaları, ağrı gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Bu sıkıntıları kolayca atlatabilmek için hekimin talimatlarına(koruyucu balmumu uygulanması, tuzlu suyla gargara veya hekimden randevu talebi) mutlaka uyulmalıdır.

Tedavi sırasında yeterli fırçalanmayan dişlerde çürük, kalıcı beyaz lekeler ve diyetlerinde iltihaplanma oluşabilir. Bu nedenle dişler ara ve ana öğünlerden sonra düzenli olarak, ortodontik fırça ve ardından arayüz fırçasıyla tüm gıda artıklarının uzaklaştırıldığından emin olunmalıdır

Ortodontik Tedavi Fiyatlandırması

Diş teli tedavisi ücretlendirmesi, hastanın yaşına, problemin şiddetine, kullanılan yönteme ve süreye göre belirlenir.