Dental İmplant Nedir?

İmplant, diş eksikliklerinde üzerine protez yapmak için kullanılan titanyum vida sistemidir. Çene kemiğine yerleştirilen diş implantları, diş kökü gibi görev yapar. Tek diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan; eksik dişi tamamlanabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde; hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek, dental implantlarla mümkündür. Tam dişsizlik durumlarında ise özellikle alt çenede kullanımı zor olan, ağızdan sürekli çıkmaya eğilimli; hareketli protezleri de implantlar sayesinde sabitlemek mümkündür.

İmplant tedavisi sonunda protezlerin tamamlanması, diğer diş tedavilerine göre daha uzun sürer. Titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2,5 – 4 ay, ilave olarak; çene kemiğine herhangi bir müdahalede bulunduğundan ya da sinüs boşluğunu kaldırma işlemi uygulandığında 6 ay kadar beklemek gerekir. Bu süre sonunda alınan sonuçlar, oldukça yüz güldürücü ve çok daha uzun ömürlü olur.

Dental Implant – Kişiye Özel Yöntemler

Muayene

İlk muayene ile kişinin diş kayıplarının ve diş şeklinin belirlenmesi, ağız yapısına uygun implant dişlerin tasarlanması.

Tedavi

Diş eksikliklerinin ve estetik görünümün sağlanması için kişinin kemik yapısına uygun implant diş tedavisi.

Kontroller

Düzenli kontroller ile kişiye uygulanan basit implant dişlerin ağızdaki uyum sorunlarının tespiti ve tedavisi.

Dental implant uygulaması, lokal anestezi altında dental implantın yapılacağı bölge uyuşturularak yapıldığı için ağrısız olur. Operasyon öncesinde, reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonunda antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci gerçekleştirilir.

Diş İmplant Avantajları

Özellikle uzun yıllardır dişsiz olan hastaların, var olan protezleri kemikte değişim sürdüğünden, zamanla uyumunu kaybederek hareket etmeye, vuruklara sebep olmaya başlar. İmplant üzerine yapılan protezler, sabit bir temelin üzerine yapıldığından, hareket etme veya ağızdan çıkma özelliği bulunmaz. Hareketli protez istemeyen veya kemiğin tutuculuğunu kaybettiği kişilerde uygulanması daha uygun olur.

Tek diş çekimi yapılıp, çekim boşluğuna herhangi bir kesi yapmadan, aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda dikişsiz dental implant yapılabilir.

Dental Implant Dezavantajları

Dnetal implant diş yapımı ve uygulaması oldukça kolay ve avantajlıdır. Hemen hemen hiçbir dezavantajı bulunmayan implant ameliyatı, radyoterapi ve kemoterapi gören hastalara, önemli sistematik rahatsızlığı olanlara ve hekimlerinin onayını almayan hastalara uygulanamamaktadır. Ayrıca implant ameliyatı sırasında ve sonrasında travma, implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi durumlar kemik ve dişetine kan akışını engelleyerek implantın kemiğe uyumunu düşürecektir ve başarı şansını etkileyecektir.

Uygulanan implantın kalitesi, hastanın kemik miktarı ve kalitesi, hastanın ağız bakımı ve sistemik durumu, implantın üzerine uygun protez yapılıp yapılmaması da dezavantaj yaratacak durumları ortaya çıkarabilir.

Çene Kemiği Tozu Nedir?

Kemik Tozları, dental implant yapılacak bölgede yetersiz kemik varlığı, diş çekimiyle aynı seansta implant yapılması istenen durumlarda, implant öncesi sinüs tabanı yükseltme operasyonlarında veya kronik iltihaba yol açan ve uzun süre ağızda kalarak kemiğin erimesine sebep olan dişlerin çekimi sırasında kullanılır.

İçerdiği hücreler, kemik büyümesi ve oluşumu için gerekli maddeler sayesinde bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve kemik hacminin artmasına yardımcı olur.

Dental İmplant Tedavisi SSS

  • Dental implantlar uzun ömürlü müdür?

    Dental implantlar uzun yıllar dayanıklıdır. Ömrü doğal dişler gibi olduğundan normal ağız ve diş bakımınızı yaptığınız sürece çok uzun yıllar implant dişlerinizi kullanabilirsiniz. Darbelere karşı dişlerinizi koruduğunuzda ve katı yiyecek tüketiminize dikkat ettiğinizde implant cerrahisine bir kez daha ihtiyaç duymazsınız.

  • Sigara içiyorum dental implant yapılabilir mi?

    Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir. Bu nedenle sigara içen kişilere implant diş tedavisi önerilmemektedir. Hekim muayenesi sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.

  • Dental implant süreci ve dişlerin tamamlanması ne kadar sürer?

    Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenedeyse ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi söz konusudur; üzerlerine porselen kaplamalar yapılır. İnce veya yetersiz kemik varlığında ise ek işlemler uygulanmışsa; bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.

  • Dental implant uygulamaları bana uygun mudur?

    Kontrolsüz bir sistemik hastalığı olan, yakın dönemde kemoterapi veya radyoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Hastalık kontrol altına alındığında; implant herkese yapılabilir. Muayenede yeterli kemik saptanamaz ise ek işlemlerle kemik altyapısı oluşturulur daha sonra implantlar yerleştirilir.

  • Operasyon sonunda, ağrım olur ve yüzümde şişlik meydana gelir mi?

    Yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir. İlk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulamasıyla da ödemin hızlıca azalması sağlanır. Şiddetli ağrılar görülmez. Doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ile ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına alınabilir.