20 Yaş Dişleri Nedir?

20 yaş dişleri, ağzımızda en son süren dişlerdir. 17-26 yaşları arasında sürdüğü için yirmilik diş olarak anılırlar. Genellikle geç yaşlara kadar çıkmayan ve gömülü kalan 20 yaş dişleri, 4 adettir ve bazı kişilerde ise hiç oluşmazlar. Çoğunlukla 20 yaş dişlerinin sürmesi için ağızda yeterli boşluk yoktur ve bu nedenle dişler gömük olarak büyümeye devam ederler. Diğer dişlerin şeklini ve sağlığını etkilediği, ağrı ve şişlik durumlarına sebep olduğu için çekilmesi gerekir. Ne kadar erken 20’lik diş çekimi yapılırsa kişinin ağız sağlığı o kadar erken koruma altına alınmış olur.

20 Yaş Dişlerinin Çekimi

Muayene

İlk muayene ile kişinin 20’lik dişlerinin kontrolü, diğer dişlere etkisi ve ağızda yarattığı sorunların tespiti.

Diş Çekimi

Diş ağrılarına ve bozukluklarına son verecek yirmilik diş ameliyatının lokal anestezi altında uygulanması.

Kontroller

20’lik diş çekimi sonrasında ağrı, enfeksiyon ve kanama durumlarının kontrolü, anormal durumların tedavisi.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir sıkıntıya neden olmasa da diğer dişlerin sağlığı ve düzgün sıralanması açısından yirmilik diş çekimi gerekebilir. 20 yaş dişlerinin çekimi çene cerrahları tarafından, lokal anestezi ile bulundukları bölge uyuşturularak yapılmalıdır.

20’lik diş ameliyatı dişlerin gömülü olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Gömülü diş çekimi zorluğu köklerin pozisyonuna bağlıdır. İlk olarak doktorun röntgen çekerek 20’lik dişlerin konumunu ve doktorun operasyon planı hazırlaması gerekir. Üst yirmilik dişler genellikle daha sık etkilenirler, alt dişleri sökmek daha çıkarmak kolaydır. Lokal anestezi altındaki hastaya 20 yaş diş çekimi yapılır ve ağız hijyeni sağlandıktan sonra tedavi sonuçlanır.

20’lik dişler eğer darlığına sebep olmayacak şekilde sürerse 20 yaş dişlerinin çekimi gerekmeyebilir. 20’lik diş ameliyatının yapıp yapılmaması kararını doktorunuz verecektir.

20’lik Diş Çekiminin Avantajları

20 yaş dişi çekimi ve gömülü diş çekimi kişinin ağız, çene ve diş sağlığı için gerekli bir operasyon olsa da ciddiyeti anlaşılmadığı için çoğu hasta tarafından göz ardı edilir. 20 yaş dişlerinizi çektirmeye sizi ikna edecek yirmilik yaş dişi çekimi avantajları:

  • Diş çürüklerinin oluşmasının önüne geçer.
  • Dişlerin sağlıklı bir şekilde sıralanmasına yardımcı olur.
  • Yer darlığı nedeniyle oluşan basınç ağrısını ortadan kaldırır.
  • Kist oluşumunun önüne geçer.
  • Ortodontik tedavileri destekler.
  • Ağız kokusunu ortadan kaldırır, dişlerin daha rahat temizlenmesini sağlar.

Kişinin sosyal ve mesleki hayatının olması gerektiği gibi sürmesini sağlayan 20’lik diş ameliyatı sayesinde daha sağlıklı ve düzgün diş yapısına sahip olunur.

Yirmilik Dişlerin Zararları

20 yaş dişleri çekilmediğinde kişinin hayatını pek çok açıdan olumsuz şekilde etkiler. 20’lik diş belirtileri görülmeye başlandığında doktor kontrolünün yapılması gerekir. Bazen yirmilik dişler kısmen görülse de bazen tamamen gizli kalabilir. Yirmilik dişler çene içinde ters, yatay veya çene çeşitli açılarda büyüyebilir. Bu durum diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.

Yirmilik dişler, diş etleri ile kısmen ortaya çıkarsa bu durum da kişi için bir dizi sorun oluşturulur. Diş hastalıklarına sebep olan bu durum aynı zamanda mikrop ve bakterilerin de oluşumunu arttırır. Yarım çıkan gömülü diş kesinlikle çektirilmelidir aksi taktirde diğer dişleri çürütebilir, ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız ve çene sağlığınıza zarar verecek 20’lik yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gerekir, unutmayın!

20 Yaş Dişlerinin Çekimini Zorlaştıran Nedenler

20’lik diş çekimi ya da 20’lik diş ameliyatı bazı durumlarda hekimler tarafından önerilmezken bazı durumlarda da oldukça zor bir operasyon olmaktadır. Aşağıdaki nedenler yirmilik diş çekimi ameliyatlarını zorlaştırabilir. Uzman hekim kontrolleri ile ameliyatın yapılıp yapılmayacağı belirlenmelidir. 20 yaş dişlerinin çekimini zorlaştıran nedenler:

  • Obezite
  • Yoğun kemik varlığı
  • Büyük dil
  • Dilasere kökler
  • Şiddetli öğürme refleksi
  • İnferior alveoler kanalın pozisyonu
  • İleri yaş
  • Alt üçüncü büyük azı dişinin kök uçlarının kortikal kemik içinde olması
  • Anestezinin etkin sağlanamadığı durumlar
  • Atrofik mandibula
  • Operasyon sahasına limitli erişim

20 Yaş Dişleri SSS

  • Operasyon sonrası ağız bakımı ve beslenme nasıl olmalı?

    Yirmilik diş çekimi sonrasındaki ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Yemek yedikten sonra doktorun verdiği antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. İlk 48 saat sigara içilmemesi gereklidir.

  • 20 yaş diş çekimi sonrası çok ağrı olur mu?

    20’lik diş çekimi için hızlı ve yeterli yapılan cerrahi müdahale sonucu fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır. Genellikle lokal anestezi altında çekilen 20’lik diş çekimi sırasında uyanık olursunuz ve ağrı hissetmezsiniz. Özel durumlarda, genel anestezi de yapılabilir.

  • 20’lik diş çekimi sonrası yüzüm çok şişer mi?

    20 yaş diş çekimi sonrasında yanağınızda hafif bir ödem oluşabilir ancak yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.

  • 20 yaş dişlerinin çekimi pahalı mıdır?

    20’lik diş çekimi fiyatı, çekilecek dişin sayısına ve deformasyonuna, gömülü olup olmamasına göre değişir. 20 yaş diş çekimi fiyatı hakkında doktorunuz yeterli bilgiyi verecektir. Yirmilik diş çekimi fiyatları kullanılacak tekniğe, anestezinin lokal mi genel mi olduğuna göre de değişecektir.

  • Yirmilik dişimden rahatsızlığım yok, çekilmesi gerekir mi?

    Yirmilik dişlerinizden rahatsız olmasanız dahi doktorunuzla görüşüp, muayene olup, panaromik filmle dişlerinizin durumuna baktırmanız gerekir. Eğer pozisyonunda bir sıkıntı yoksa, enfeksiyon, yer darlığı, çürük problemi, ağız kokusu gibi sıkıntılara neden olmuyorsa çekilmesi gerekli değildir.