Diş Teli Tedavisi Nedir?

Ortalama 12 yaşında yani bütün süt dişleri düştükten ve daimi dişler ağıza yerleştikten sonra uygulanan ortodontik tedavidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket adı verilen ufak, kare şeklinde, paslanmaz çelikten yapılan ya da porselen (şeffaf) tutucu parçalar sabitlenir. Bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımıyla çapraşık durumdaki dişlerin düzelmesi sağlanır. Ortalama 1,5 -2,5 yıl sürer.

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) ya da porselen (şeffaf) diş telleri (braketler) kullanılır. Bu diş telleri dişlerin ön yüzlerine uygulanır. Lingual ortodonti, dişlerin iç yüzeyine uygulanan sistemdir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğu için dışardan tel gözükmez.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır

Kişiye Özel Teller

İlk muayene ile kişinin ortodontik bozukluklarının tespiti, her kişinin iç ağız yapısına göre metal tel tasarımı.

Tedavi

Çapraşık ve deforme dişleri düzeltmek için dişlerin ön kısmına tasarımı tamamlanan metal tellerin takılması.

Kontroller

Düzenli kontroller ile kişinin dişlerinin gelişiminin takibi, tellerin bakımı ve tedavi süreci hakkında bilgilendirme.

Braketlere alternatif olarak şeffaf plaklarla (invisalign) da ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavide diş teli (braketler) yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Kuvvet, diş teli yerine bu plaklar aracılığıyla dişlere iletilir.

Diş Teli Kimlere Uygulanır

  • Alt üst diş kavislerinin anormallikleri olan kişilere
  • Dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişilere
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozukluğu olanlara
  • Önde konumlanmış dişleri olanlara
  • Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
  • Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
  • Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere

Diş Teli Nasıl Takılır?

İlk adım olarak ağızda çürük varsa onlar temizlenir. Çekilmesi gereken dişler var ise çekim işlemi gerçekleşir. Dişlerinizin üstü zımparalandıktan sonra  üzerine yapıştırıcı sürülür. Sonrasında dişler üzerine braketleri (metal parçalar) yerleştirilir. Kazınma işlemi süreci hekimler tarafından çok dikkatle yapılmaktadır. Dişlerinize hiçbir zarar gelmez. Sonrasında U şeklinde bir tel braketler arasında dikkatli bir şekilde her birinden geçecek vaziyette braketlerden geçirilir. En son aşamada ise braketlerin oturtulduğu yerden çıkmaması için lastikler takılır ve işlem tamamlanır.

Uygulanan implantın kalitesi, hastanın kemik miktarı ve kalitesi, hastanın ağız bakımı ve sistemik durumu, implantın üzerine uygun protez yapılıp yapılmaması da dezavantaj yaratacak durumları ortaya çıkarabilir.

Neden Diş Teli Kullanmak Gerekir?

Diş hekimleri ve ortodontistler genel olarak hastalara gelecek oluşabilecek veya oluşması muhtemel sorunların hepsine karşın olarak diş teli tedavisi kullanılmasını tavsiye etmektedir. Tabi diş sıralamasındaki bozukluklar, çapraşıklıklar ve diğer diş bozuklukları durumunda da diş teli tedavisi son derece önemli bir tedavi çeşididir.

İçerdiği hücreler, kemik büyümesi ve oluşumu için gerekli maddeler sayesinde bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve kemik hacminin artmasına yardımcı olur.

Diş Teli Tedavisi SSS

  • Diş teli tedavisinin dişlere zararı var mıdır?

    Diş teli tedavisi dişlere zarar vermez. Aksine dişlerin düzgün konumlanmalarını sağlar ve daha düzgün bir ağız içi dengesi oluşmasına yardımcı olur.

  • Diş teli tedavisi dişlerde ağrıya neden olur mu?

    Diş telleri ilk takıldığında dişlere belirli oranda kuvvet uyguladığından hafif bir ağrı hissedilebilir. Fakat bu ağrı çoğunlukla görülmeyebilir. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Hissedilen değişiklik 2-3 gün içinde normale döner. Sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Ağrının çok düşük olması isteniyorsa diş tellerinin bakımının çok iyi yapılması gerekmektedir.

  • Dişler çekildikten sonra boşluk kalır mı?

    Kalmaz; dişler çekildikten sonra diş telleri ile ön ve arkadaki dişler kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır. Ortodontistinizden, muayene olduğunuzda ortodontik vaka (çekimli) örnekleri isteyebilirsiniz.

  • Ortodontik tedavilerde kontrole gitme sıklığı nedir?

    Kontrol muayenelerinin aralığı 4-6 hafta arasındadır. Çekimli ortodontik tedavilerde bu süre ilk aylarda daha sık olabilir.

  • Diş telleri (Braketler) sökülürken dişler zarar görür mü?

    Braketlerin sökümü sırasında dişler zarar görmez. Braketler çıkartılırken yapıştırıcı madde diş yüzeyinden ayrılır ve diş minesinde kayıp olmaz. Diş telleri söküldükten sonra kesinlikle temizleme ve cila işlemleri yapılmalıdır.

  • Diş telleri çıktıktan sonra çapraşıklık geri döner mi?

    Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 diş, dil tarafından tutunan ince bir tel (sabitleyici tel) ile birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenir. Bu tel dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra ortodontistinizin ön gördüğü kontrollere mutlaka uymaya çalışın.