Zirkonyum Kaplama Nedir?

Diş kaplamaları çoğunlukla porselen kaplama şeklinde uygulanır. Diş kaplamaları metal destekli ile metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Daha estetik bir gülüş gereksinimi içersinde olan hastalar için diş hekimleri de daha estetik tedavi yaklaşımları içersindedirler. Bu estetik ihtiyaçlar, diş hekimliğinde daha fazla estetik bir yaklaşım olan zirkonyum alt yapılı dişleri tedavilerinde daha sık kullanılmasını gündeme getirmektedir. Diş yapımında kullanılmakta olan ve beyaz renkli bir madde olan zirkonyum, saf mineral hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülüp kullanılarak özel fırınlarda işlenmektedir. Zirkonyum diş kaplama, metal desteksiz kaplamalar grubundan olup, metal destekli kaplamalara kıyasla daha doğal bir görünüm sunar.

Zirkonyum Dişler Nerelerde Kullanılır?

Çoğunlukla estetik amaçlı olarak, kalıtsal yapı renkleşmelerin tedavisinde, beyazlatma gibi yöntemler denense de sonuçlandırılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, az çapraşık veya ayrık, dönük olan ortodontik(telle) tedavinin tercih edilemediği dişlerde; aşırı madde kaybı olan, yapısı ve rengi bozulmuş, eski dolgulu dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, gülüş estetiğini düzenlemekte ve ön grup implant üstü protezlerde kullanılabilir.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Metal destekli kaplamalardaki gibi diş bir miktar küçültülür ardından diş eti sağlıklı duruma geldiği zaman ağza uygun kaşıklarla ve özel ölçü maddeleri hassas bir ölçü alınır. Dişe uyumlu renkte zirkonyumdan alt yapı ve üzerine de porselenden üst yapı laboratuvar ortamında işlenir ardından klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar sayesinde dişe daimi olarak yapıştırılır ve doğal dişlerden ayırt edilemez hale gelir.

Zirkonyum Kaplama Tercih Edilme Nedenleri

Daha çok, estetik amaçlı olmak üzere; beyazlatma yöntemleri ile sonuç vermeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisinde, ortodontik tedavi yönteminin seçilmediği diastema gibi ayrık olan ya da az çapraşık ve dönük dişlerde, yapısı bozulmuş eski dolgularda, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarının yapılmasında, arka grup dişler üzerinde köprü ya da kaplama olarak kullanılmasında, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini sağlamak için için tercih edilmektedir.

Zirkonyum Kaplama Avantajları

Zirkonyum diş kaplamalarının ışık geçirgenliğinin metal destekli kaplamalara oranla daha fazla olması nedeniyle diş etlerinde koyu bir renk oluşturmaz ve ileride metal kaplamalı porselen dişlerde olması mümkün olan diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Bunun yanı sıra zirkonyum diş kaplama da zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde meydana gelebilen mat görüntü kaybolarak, dişlerin orjinal haline en yakın bir görünüm alması sayesinde daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir. Zirkonyum kaplamanın estetik ve doğal bir görünüm sunmasının yanı sıra diş eti sağlınız açısından da önemlidir. Çünkü, zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum diş kaplama yapılmış dişlerin etrafında ki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.

Zirkonyum Kaplama Tedavisi SSS

  • Porselen ve metalle kıyaslandığında ne kadar dayanıklıdır?

    Zirkonyum alt yapılı olan kron ve köprüler, metal alt yapılı olan kron ve köprüler kadar dayanıklıdır Ayrıca porselenle kıyaslandığında kırılganlığı daha azdır. Zirkonyum metalle kıyaslandığında ise kırılganlığın daha fazla esneme miktarının daha az olduğu görülmektedir. Bu durum porselenin zirkonyuma, metale göre daha iyi adapte olmasını sağlar. Porselen kırıklarını en aza indirmesi bu durumun sonucudur.

  • Tedavi süresince estetik açıdan bir sorun yaşar mıyım?

    Ön dişlerde yapılan geçici kaplamalar ile daimi zirkonyum kaplamalar şekil olarak benzerdir. Geçici kaplamalar malzeme olarak akrilikten yapılmıştır. Şekil ve renk uyumları bakımından tatmin edici olan bu kaplamalar kuvvete dayanıklı değildir.

  • İşlem sırasında dişlerimde ne kadar madde kaybı olur?

    Normal diş yüzeyinden yaklaşık 1-2 mm bir tıraşlama yapılır. Madde kaybı kıyaslandığında porselen laminadan fazla olmakla beraber, metal destekli porselen kaplamalarla aynıdır.

  • Değiştirilmek istendiğinde çıkarılması dişime zarar verir mi?

    Dişlerde doku kayıpları olmamakla beraber zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığından rahatsızlık da hissedilmez

  • Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim?

    Normal dişler nasıl fırçalanıyorsa dişler bu şekilde fırçalanır. Diş ipi ve eğer dişsiz bölgeler mevcutsa bu bölgeler için superfloss kullanılır. Oluşabilecek problemlerin öngörülüp, gereken önlemlerin alınması için 6 ayda bir hekim kontrolüne düzenli gelinmelidir.