Hastalarımız tarafından bize sorulan belli başlı sorular vardır. Bunlardan birkaçı kesintisiz herkes tarafından sorulur: “Tedavim ne zaman bitecek?” “Braketim düşerse kliniğe gelmeli miyim?” Gibi. Aslında hepsi çok değerli ve cevabı merak edilen sorular ancak sevgili hastalarım bunların cevabını ilerleyen yazılarımda vereceğim.

Merak edilen ağrı konusuna gelince, Ortodontik tedavinin işleyiş mekanizmasına inmek istiyorum. Diş düzeltimi aslında diş hareketiyle mümkün olan fizyolojik olaylar dizisidir. Yani bir dişi 0.5 mm önden arkaya hareket ettirmek istediğinizde aslında dişin arkasında 0.5 mm kemik rezorbe ettirip dişin önünde yaklaşık 0.5 mm kemik yapımı sağlıyorsunuz demektir. Yapım ve yıkım belli hücresel aktiviteler ve sinirsel etkileşimler demektir. Vücut, ufak da olsa değişikliklere kendisini koruyabilmek için tepki verme mekanizması geliştirir ve hareketin olduğu bölgeye belli sinirsel uyarımlar, hücresel sıvılar, hücreler ve hormonları iletir. Bunlar aslında “bu bölgede bir çalışma var kullanma!” Demenin biyolojik dildeki karşılığıdır. Hasta o bölgeye gıda, dil, yanak temasıyla baskı ve ağrı hissedebilir. Böyle bir durumda da hemen bizlerle görüşüp yardım isteyebilir. Ancak tüm hastalara söylediğimiz gibi ORTODONTİK TEDAVİNİN BAŞLAMASIYLA 24 SAAT SONRASINDAN 4 GÜNE KADAR AĞRI OLMASI ÇOK NORMALDİR. Yumuşak gıdaların tüketimi, bölgenin masaj yapılarak fırçalanması, tuzlu su gargara, (Aspirin hariç parol, minoset, vermidon) gibi ağrı kesicilerin kullanılması, konforlu bir sürecin geçirilmesini sağlar.

Peki her seans sonrası ağrı olacak mıdır? İlk seans sonrasında olduğu kadar olmasa da kontroller sonrası 1-2 gün sürecek azalarak kaybolacak ağrının olması beklenmelidir.

Günümüzde artık diş teli yerine şeffaf plaklar invisalign ile diş teli kullanmadan Ortodontik tedavi mümkündür. Yapılan çalışmalar invisalignla meydana gelen ağrın Ortodontik tel tedavisiyle olan ağrıdan 1/4 oranında az olduğunu ispatlamaktadır.

Herkese ağrısız, mutlu gülüşler dilerim:)