Çene Kisti Nedir?

Çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde ya da diş köklerinde odontojenik (diş kaynaklı), patojen yapılara çene kistleri denir. Sıklıkla dişlerden kaynağını alan çene kistleri, tükürük bezlerinden, ağız içindeki yumuşak dokulardan da gelişebilir. Ağrı veya şişliğe sebep olarak hasta tarafından fark edilir veya hiç fark edilmeden oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. İlaç kullanımı ile iyileşme sağlanamadığı için çene cerrahları tarafından bulundukları bölgeden cerrahi operasyonla çıkarılmaları gerekir. Gerektiğinde farklı tedavi yöntemleri de hekim tarafından belirlenebilir.

Çene Kisti Tedavisi

Muayene

İlk muayene ile kişinin çene ve diş kistlerinin olduğu bölgelerin tespiti ile rahatsızlığın boyutunun belirlenmesi.

Tedavi

Kistin oluştuğu bölgede cerrah tarafından lokal ya da genel anestezi altında kistlerin alınması ve temizlenmesi.

Kontroller

Düzenli kontroller ile kişide görülen çene kistlerinin tekrar oluşup oluşmadığının takibi ve sağlıklı diş yapısı oluşturma.

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kisti belirtileri görüldüğünde kişilerde genelde çene kisti kanser yapar gibi bir algı ve telaş oluşur. Çene kisti ameliyatı kolay bir işlem olduğu için endişeye yer bırakmamalıdır. Çene altında kist oluşması durumunda tedavi iki şekilde yapılır. Kist tamamen çıkarılır veya kistin üstü açılarak önce küçülmesi sağlanır küçüldüğünde tamamen çıkarılır. Tedavinin şeklini hastanın yaşı, kistin lokalizasyonu, büyüklüğü ve cinsi belirler. Kist operasyonlarından sonra temizlenen boşluğun üzeri dikişlerle tamamen kapatılır.

Yapılan muayene sonrasında kiste sebep olan dişlerin kanal tedavisi gerçekleştirilir. Kistin olduğu bölge uyuşturulduktan sonra kiste ulaşımın en kolay olduğu yerden diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak uygulama yapılır. Ardından dikişler atılarak kemik iyileşmeye bırakılır. Büyük boyutlu çene kisti tedavisi sırasında genel anestezi yapılır.

Çene Kisti Belirtileri

  • Ağrı, çene kemiğinde bulunduğu bölgede şişlik
  • Ağız içine veya ağız dışına uç vererek akıntı hali
  • İlgili bölgede kistin siniri sıkıştırmasına bağlı olarak hissizlik
  • Kistin bulunduğu bölgedeki dişlerin sallanması
  • Bölgede yanma şikayetleri
  • Dişlerde çürük ve kök ucu iltihapları

Çene Kemiği Kistleri Tedavi Edilmediğinde Ne Gibi Sorunlar Yaratır?

Çene kemiği kistleri genellikle ağrı, şişlik ve ağız akıntısı şeklinde kendini belli eder. Çene kistleri tedavi edilmediği taktirde kistin sinir sıkışmasına bağlı olarak hissizlik ve yanma durumları meydana getirdiği görülür.

Tedavi edilmeyen veya fark edilmeyen kistler zamanla yavaşça büyüyerek çene kemiğini zayıflatır. Çene kemiği gelen en ufak bir travmayla dahi kırılabilecek hale gelebilir. Gömülü dişler nedeniyle oluşan çene kistleri, sağlam komşu dişleri de etkileyebilir ve diş kaybına sebep olabilir. Çene kisti tedavisi yapılmazsa kistler çene kemiği içindeki sinirlere baskı yapıp bulundukları bölgede hissizliğe neden olabilir. Bu nedenle çene ve diş köklerinde ağrı hissedenlerin en kısa sürede hekimlerine başvurmaları gerekir.

Çene Kisti SSS

  • Kist operasyonlarından sonra tekrar oluşur mu?

    Çene kistleri genel olarak tedavi edildiğinde tekrar oluşmayan, tamamen iyileşen oluşumlardır. Ancak çenenizin farklı bölgelerinde ve diş köklerinizde yeni kistler meydana gelebilir. Bu nedenle düzenli doktor kontrollerine gitmeniz erken teşhis açısından oldukça önemlidir.

  • Çene kistlerinin operasyonu ağrılı bir işlem midir?

    Çene kisti ameliyatı, implant ve diş çekimi operasyonlarında olduğu gibi etkili ve yeterli bir anestezi ile ağrısız şekilde yapılabilir. Çene kisti ameliyatı sonrası da diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanımı ile devam eder.

  • Kist ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

    Çene kisti ameliyatı sonrasında kistin çıkarıldığı bölgeye dışarıdan travma gelmemesine dikkat edilmesi gerekir. Yara yerinin bakımı ve temizliği, dikişlerin iyileşme döneminde açılmaması çok önemlidir. Kemik iyileşmesinin kontrolü ve kistlerin tekrar oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi için hastanın düzenli kontrollere katılması gerekir.

  • Enükleasyon, kistin tamamen çıkartılması ameliyatı nedir?

    Kistin tamamen çıkarılması, ilgili dişin çekilmesi ya da kanal tedavisi ile ağızda tutunması anlamına gelir. Kist olduğu bölgeden tümüyle çıkarılır ve histolojik inceleme için gönderilir. Sonrasında ise implant gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.