Çene Eklemi Tedavisi Nedir?
Temporo Mandibuler Eklem kelimelerinin kısaltması olan çene eklemi, alt çeneyi kafatasına bağlamaktadır. Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kemiksel ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklar çene eklemi hastalıklarıdır. Çene eklemi birçok sistemik hastalık, kas ve iskelet sistemi hastalıklarından etkilenebilir, ancak en çok çene eklemi rahatsızlığı çene ve diş bozukluklarına bağlı kronik travmalar nedeniyle oluşur. Zaman içinde eklemdeki kas ve kıkırdak sistemine zarar veren çene eklemi hastalıklarının kişinin yaşam kalitesini düşürmemesi için en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Çene Eklemi Tedavisi – Kişiye Özel Yöntemler
Muayene
İlk muayenede kişinin çene problemlerinin tespiti ile uygulanacak tedavinin ve sürecin belirlenmesi.
Tedavi
Kişinin çene yapısını olması gereken sağlıklı haline kavuşturacak cerrahi müdahalenin uygulanması.
Kontroller
Düzenli kontroller ile çene eklemi tedavisi ile yapılan uygulamaların başarısının devam ettirilmesi.
Çene Eklemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavisi ilk olarak ameliyatsız yöntemlerle yapılır. Fizik tedavi uygulamaları, doğru gıdaların tüketilmesi ile kişinin çene eklemi hastalıkları giderilmeye çalışılır. Bu yöntemler denendiği halde şikayetler geçmiyorsa hekiminize muayene olmanız gerekir. Hekiminiz hastalığın durumuna göre tedavi önerilerinde bulunacaktır. Gece plakları, splint gibi apareyler kullanılabilir. Ayrıca kas ve eklem içine yapılan enjeksiyonlar ile çene kaslarınız rahatlatılabilir.
3-6 ay içinde ameliyatsız tedavi ile semptomları gerilemeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çene eklemi hastalıkları arasından sadece %5’i cerrahi müdahale gerektirdiği için endişelenmenize gerek yoktur. Kadınlarda daha sık görülen çene eklemi rahatsızlığı tedavi yöntemleri:
- Sentrik ilişki splinti
- Repositioning splint
- Ortodontik tedavi
- Eklem bozulmasına sebep olan diş problemlerinin tedavisi
Artrosentez’dir. Doktorunuz sizin için en uygun çene eklemi tedavisini uygulayacaktır.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri
Çene eklemi tedavisi nasıl yapılır sorumuzun cevabından önce çene eklemi hastalıkları ile çene çıkması ve çene kayması gibi sorunların nedenlerini inceleyelim.
- 20 yaş çekimi gibi ağzın uzun süre açık kalması
- Ortodontik tedavisi sonrası
- Doğru yapılmamış kaplamalar ve dolgular
- Dudak yeme
- Yüz üstü yatma
- Elini çeneye dayamak
- Uzun süre sakız çiğnemek
- Uzun süre rüzgara maruz kalmak (özellikle motor kullananlar için)
- Kambur durma
- Sürekli dişleri sıkmak ve geceleri dişleri gıcırdatma (bruksizm)
Çene Eklemi Tedavisi SSS
-
Eklem splinti ne işe yarar?
Çene eklemi hastalıkları için kullanılan eklem splinti, dişlerdeki çapraşıklıkları, çene uyumsuzluklarını ve diş kaymalarını engeller. Çene eklemi splintleri, eklem rahatsızlığına sebep olan çene ve diş bozukluklarını maskeleyerek, kişinin çenesi veya dişlerinden kaynaklanan bozukluğu geçici olarak düzeltir. Bu durum çene eklemindeki rahatsızlığın tedavisinde ilk adımdır. 24 saat kullanılan çene splintleri eklem sorunlarını azaltır. Çene eklemindeki sorunlar azaldıktan sonra çene ve dişlerdeki problemlerin tamamen çözülmesi için tedavi aşamasına geçilir.
-
Eklem splinitimi sadece gece taksam işe yarar mı?
Çene eklemi kayması ya da çene tedavisi için kullanılan eklem splinti, kaybolmuş çene fonksiyonlarını düzenlemeye yaradığı için günde 24 saat takılmalıdır. Bu nedenle sadece gece taktığınız splintlerin yararının olmasını beklemeyin.
-
Çene eklemi rahatsızlığımı tedavi ettirmezsen çenem yerinden çıkar mı?
Çene eklemi hastalıkları tedavi edilmediğinde ileri evrelerinde eklem bölgesindeki dokularda ve yapılarda kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca çene, eklem başı olması gereken yerden daha öne gelerek yerinden çıkabilir. Bu nedenle çene eklemi rahatsızlığı için derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.
-
Eklem splintini ne kadar süre kullanacağım?
Çene eklemi tedavisi ortalama 3 aydır. Fakat hastalığın şiddetine göre tedavi süresi değişebilir. Çene eklemi hastalığı için tedavi planı doktorunuz tarafından belirlenecektir.
-
Çene eklemi tedavisinde iyileştiğimi nasıl anlarım?
Çene eklemi hastalıkları için uygulanan tedavilerin etki gösterme süresi, hastalığın şiddetine göre değişebilir. Yemek yeme, konuşma ve yutkunma işlevlerini doğru yapan çene kemikleri ve kasları iyileşmiş demektir. Düzenli kontrollere giderek iyileşme durumunuzu doktorunuzla birlikte gözlemleyebilirsiniz.