Ağız Dışı Apareyler Nedir?
Ağız dışı apareyler, çene anormalliklerinin ve rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ortodonti apareyleridir. İleri ve geri çene durumlarında gerekli olan ortodopedik kuvveti uygulayan ağız dışı apareyler, kafa, ense veya alından destek alarak dişlerin ve çenenin gelişimini yönlendirirler. Ortodontik ağız dışı aparey kullanımı büyümenin hızlı olduğu 12 – 16 yaşlarında kullanılarak hastaya sağlıklı bir görünüm kazandırma amacıyla yapılır. Bu yaşlarda daha etkili sonuç veren ağız dışı aygıtlar, çene aparatı ve ortodonti yüz maskeleri, ortodonti uzmanlarının diş teli uygulamalarının başarısını da arttırırlar.
Ağız Dışı Aparey Çeşitleri
Ağız dışı apareyleri üçe ayırmak mümkündür.
Yüz Maskesi
Üst çene gelişiminin yetersiz olduğu durumlarda, üst çeneyi ve üst dişleri öne almak amacıyla kullanılır.
Chin cup (çenelik)
Alt çene gelişiminin aşırı olduğu durumlarda, büyümeyi yavaşlatmak ve geriye doğru yönlendirmek için kullanılır.
Headgear (enselik)
Üst çene gelişiminin aşırı olduğu durumlarda, büyümeyi frenlemek için kullanılır.
Ağız Dışı Apareyler Nasıl Uygulanır?
Ağız dışı apareyler kullanılmadan önce hangi apareyin hasta için doğru tercih olacağına ortodonti uzmanları ilk muayeneden sonra karar verirler. Ağız içi ve ağız dışı aşamaları olan apareylerde genellikle ağız içinden sabit bir aparey yapılır ve dişlere yapıştırılır. Hastaların kendilerinin takacağı elastikler, ağız içi apareyinden ağız dışı apareye gerdirilerek takılır. Yüz maskelerinde alından ve çene ucundan destek alınarak üst çeneye kuvvet uygulanır. Chin cup apareylerinde ise kafadan destek alınan bir kep kısmı, çene ucuna yerleştirilen bir çenelik kısmı sayesinde istenilen frenleme sağlanır. Ağız dışı aparey kullanımı, hekiminizin belirttiği süre içerisinde olmalıdır.
Ağız dışı aparey kullanımı sırasında headgear için önce enselik ya da başlık kısmını çıkarın sonra facebow’u çıkarın. Aksi halde yüzünüzü yaralayabilirsiniz. Çocuklarınız oyun oynarken apareylerini çıkartın. Taktığınız apareylere darbe gelmemesine dikkat edin. Böylece sağlıklı bir şekilde ağız dışı apareylerinizi kullanmış olacaksınız.
Ağız Dışı Aparey Tedavi Süresi
Ağız dışı aparey tedavi süresi, ortodontik rahatsızlıklarınızın boyutuna ve hekiminizin tedavi planına göre değişecektir. Dişlerin sıralanışı, çenenin önde ya da gerideki konumu ile tedavinin gidişatı belirlenecektir. Günde 12 – 18 saat ağız dışı aparey kullanımı söz konusu olacaktır. Çene istenilen konuma getirildiğinde tedavi tamamlanacaktır.
Ağız Dışı Apareylerin Avantajları
Ağız dışı apareyler, Çocuk Ortodonti Tedavisi kapsamında yanlış çene gelişimlerini frenlemek ve yönlendirmek, ileri yaşlarda karşılaşılacak ortodontik sorunların önüne geçmek için kullanılır. Çene aparatı, alt çene geriliği aparatı ve ortodonti yüz maskesi ile uygulanan aparey tedavisi:
- Ortodontik tedavilerin hızlı şekilde sonuca ulaşmasına destek olur.
- İstenildiği zaman çıkarılma rahatlığı tanımaktadır.
- Çocukların çene gelişimlerini yönlendirmek açısından etkilidir.
- Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleyebilme şansı doğmaktadır.
- Ekonomiktir ve kolay kullanılabilir.
- Çıkarılabilir olması ağız hijyeninin rahatlıkla oluşturulmasını sağlar.
- İleri yaşlarda ciddi çene ve diş problemleri ile karşılaşılmasını engelleyen,
- Cerrahi müdahalelere gerek duyulma ihtimalini azaltan ağız dışı apareyler,
- Sağlıklı diş ve çene yapısı oluşturmayı kolaylaştırmaktadır.
Ağız Dışı Apareyler SSS
-
Ağız dışı apareyler ne kadar süre kullanılır?
Ağız dışı apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız dışı apareyler günde 15 – 17 saat kullanılmalıdır.
-
Ağız dışı apareyler ile nasıl yemek yenebilir?
Ağız dışı apareyler olan çenelik, çene aparatı ya da ortodonti yüz maskesi ile yemek yemeniz zor olabilir. Ancak zamanla alışkanlık kazanacaksınız. Katı yiyecekleri ısırmanız tehlikeli olacağından yiyecekleri keserek, parçalar halinde tüketmelisiniz. Diş tellerinizin de zarar görmemesi için yapışkan ve asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız.
-
Ağız dışı apareyler acıtır mı?
Ağız dışı apareyler takıldığında diğer tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi ilk haftalarda ağrı veya hafif sızı hissedilebilir. Bu süre sonunda çeneniz ve dişleriniz apareylere adapte olacağından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız.
-
Ağız dışı apareyler nasıl temizlenir?
Ağız dışı apareylerin hijyenini sağlamak için apareyi kullanmadığınız zamanlarda nemli bezlerle silebilirsiniz. Ağız içine takılan bölümleri de hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. Kullanılan apareye göre temizlik şekli değişkenlik gösterebilir.